- podloga za tortu ružu
- 300g ml. petit keksa
- 2 kasike secera
- 100g margarina
- 100ml mleka
- za premazivanje kalupa za tortu
- 300g bele cokolade
- 3 kasike ulja
- Bela nezna krema
- 350ml mleka
- 1 puding od vanile
- 4 kasike secera
- 1 vanil secer
- 3dl slatke pavlake
- 1 zelatin
- krema od maline
- 450g malina,(mogu visnje,jagode,mesano voce)
- 4kasike secera
- 1 zelatin
Priprema
-
Za beli fil:Želatin pomešajte sa 5 kašika hladne vode i ostavite da nabubri.
Od potrebne količine mleka,oduzmite 1dl i umešajte puding,a ostatak mleka stavite sa šećerom i vanil šećerom u šerpicu na šporet da prokuva,a onda sklonite sa vatre,umešajte puding,promešajte i vratite na šporet,mešati svo vreme sa žicom na tihoj vatri dok se ne zgusne,dodajte želatin,promešajte,poklopite i ostavite da se ohladi.
Umutite slatku pavlaku i dodajte ohladjenom pudingu i lagano sve mutiti par minuta,da se masa lepo izjednaci.
- fil od maline:(ja sam koristila zamrznute maline)
Maline ispasirati,pa ih procediti.Od dobijenog soka,oduzeti 5 kasika i razmutiti sa zelatinom.Maline staviti na sporet sa secerom na laganu vatru da prokuvaju.Tada dodati zelatin i promesati i ostaviti da se masa ohladi.
(fil ne sme jako da se ohladi i stegne,treba da bude hladna i polugusta,kad se bude stavila na kremu,onda se stavi u zamrzivac da se stegne)
- Belu čokoladu izlomite na kockice i stavite u serpicu,dodajte malo ulja i otopite na pari.
(preporucujem da prvo prokuvate vodu,sklonite sa vatre pa tek onda da stavite serpicu sa belom cokoladom i tako je otopite).
Četkicom premazujte unutrašnjost kalupa,stavite u zamrzivač na 5 minuta da se čokolada stegne i postupak ponoviti još 2 puta.
Svu čokoladu utrošite za premazivanje kalupa.
Podloga:
U ml.keks umesati secer,rastopljeni margarin i mleko.Masu utisnuti na stalak za torte dimenzije koliki je kalup za tortu ruzu.Staviti u frizider da se stegne.
-
5.
PUNITI na sl. način:
Prvo puniti ruzice,1 kasiku bele kreme,pa naneti sloj kreme od malina pa staviti u zamrzivac da se stegne krema od malina,od prilike 5 minuta,pa opet staviti kasiku bele kreme i odgore staviti biskvit ili keks.Staviti u zamrzivac na 15 minuta.Okrenuti na tacnu i lagano skinuti kalup.
Tortu puniti na sledeći način:
Preostalu kremu podeliti na 2 dela,prvo napuniti kalup belim kremom,pa sipati celu kremu od malina i poravnati.Staviti u zamrzivac na 10 minuta da se stegne krema od malina,a tek onda premazati ostatak kreme i tortu prevrnuti na podlogu od keksa.Kalup lagano odvojiti od torte.
Posluživanje
Ako nemate veliki kalup za tortu ruzu,mozete to sve raditi obicnom kalupu za tortu ,a tortu dekorisati po zelji.Ovako izgleda kalup;)
Tortu pre secenja drzati na sobnoj temperaturi 15 minuta,seci nozem koji ste prethodno uronili u vrelu vodu i obrisali ubrusom.Prvo cokoladu preseci pa tek onda tortu.
JOS JEDAN VAZAN SAVET!!
Ako vam je fil vocni tecniji,ne sekirajte se:) slobodno prelijte stavite u zamrzivac na 15 minuta,uhvatice zelatin i stegnuce se brzo,a posle preko beli fil.
Drzite celu tortu u zamrzivacu 1h i onda skidajte kalup,tako nece pucati cokolada ;)
PRIJATNO<3
Коментари
Постави коментар