Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Torta RUŽA

 

Sastojci


  • podloga za tortu ružu
  • 300g ml. petit keksa
  • 2 kasike secera
  • 100g  margarina
  • 100ml mleka
  • za premazivanje kalupa za tortu
  • 300g bele cokolade
  • 3 kasike ulja
  • Bela nezna krema
  • 350ml mleka
  • 1 puding od vanile
  • 4 kasike  secera
  • 1 vanil secer
  • 3dl slatke pavlake
  •   1 zelatin
  • krema od maline
  • 450g malina,(mogu visnje,jagode,mesano voce)
  • 4kasike  secera
  • 1 zelatin

Priprema

  1. Za beli fil:
    Želatin pomešajte sa 5 kašika hladne vode i ostavite da nabubri.

    Od potrebne količine mleka,oduzmite 1dl i umešajte puding,a ostatak mleka stavite sa šećerom i vanil šećerom u šerpicu na šporet da prokuva,a onda sklonite sa vatre,umešajte puding,promešajte i vratite na šporet,mešati svo vreme sa žicom na tihoj vatri dok se ne zgusne,dodajte želatin,promešajte,poklopite i ostavite da se ohladi.
    Umutite slatku pavlaku i dodajte ohladjenom pudingu i lagano sve mutiti par minuta,da se masa lepo izjednaci.



  2. fil od maline:
    (ja sam koristila zamrznute maline)
    Maline ispasirati,pa ih procediti.Od dobijenog soka,oduzeti 5 kasika i razmutiti sa zelatinom.Maline staviti na sporet sa secerom na laganu vatru da prokuvaju.Tada dodati zelatin i promesati i ostaviti da se masa ohladi.

    (fil ne sme jako da se ohladi i stegne,treba da bude hladna i polugusta,kad se bude stavila na kremu,onda se stavi u zamrzivac da se stegne)



  3. Belu čokoladu izlomite na kockice i stavite u serpicu,dodajte malo ulja i otopite na pari.
    (preporucujem da prvo prokuvate vodu,sklonite sa vatre pa tek onda da stavite serpicu sa belom cokoladom i tako je otopite).
    Četkicom premazujte unutrašnjost kalupa,stavite u zamrzivač na 5 minuta da se čokolada stegne i postupak ponoviti još 2 puta.
    Svu čokoladu utrošite za premazivanje kalupa.
    Podloga:
    U ml.keks umesati secer,rastopljeni margarin i mleko.Masu utisnuti na stalak za torte dimenzije koliki je kalup za tortu  ruzu.Staviti u frizider da se stegne.

  4. 5.
    PUNITI na sl. način:
    Prvo puniti ruzice,1 kasiku bele kreme,pa naneti sloj kreme od malina pa staviti u zamrzivac da se stegne krema od malina,od prilike 5 minuta,pa opet staviti kasiku bele kreme i odgore staviti biskvit ili keks.Staviti u zamrzivac na 15 minuta.Okrenuti na tacnu i lagano skinuti kalup.
    Tortu puniti na sledeći način:
    Preostalu kremu podeliti na 2 dela,prvo napuniti kalup belim kremom,pa sipati celu kremu od malina i poravnati.Staviti u zamrzivac na 10 minuta da se stegne krema od malina,a tek onda premazati ostatak kreme i tortu prevrnuti na podlogu od keksa.Kalup lagano odvojiti od torte.


Posluživanje

Ako nemate veliki kalup za tortu ruzu,mozete to sve raditi  obicnom kalupu za tortu ,a tortu dekorisati po zelji.

Ovako izgleda kalup;)



Tortu pre secenja drzati na sobnoj temperaturi 15 minuta,seci nozem koji ste prethodno uronili u vrelu vodu i obrisali ubrusom.Prvo cokoladu preseci pa tek onda tortu.

JOS JEDAN VAZAN SAVET!!
Ako vam je fil vocni tecniji,ne sekirajte se:) slobodno prelijte stavite u zamrzivac na 15 minuta,uhvatice zelatin i stegnuce se brzo,a posle preko beli fil.
Drzite celu tortu u zamrzivacu 1h i onda skidajte kalup,tako nece pucati cokolada ;)
PRIJATNO<3






Коментари

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika koj

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka

Vanila mak kocke

Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;) Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:) Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :) Jako volim kremaste kolace.   Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i mali